En artikkel i forskning.no viser hva forskningen sier om hva søvn faktisk gjør med kroppen og hvor viktig god søvn er. Søvn er så viktig at god søvn kan beskrives som en gratis og bivirkningsfri medisin som gjør oss fit for fight og holder sykdommene unna.

“Når vi sover, skjer det mange ting i kroppen som sørger for å holde oss sunne og friske. For å få mest mulig ut av søvnen, bør man sove på noenlunde samme tidspunkt hver natt og sove i et mørkt og kjølig rom”, skriver forskning.no.

 

Får man nok søvn, vil søvnen ha en helbrede, forebyggende og gjenoppbyggende virkning på mange områder, hvilke kan du lese om under:

Energisparende effekt

Søvnen har en energisparende effekt fordi den setter ned kroppens energinivå ved å redusere kroppstemperaturen. Omvendt blir kroppens evne til å senke kroppstemperaturen ødelagt hvis ikke man sover nok, og i ekstreme tilfeller kan det sette kroppens termostat helt ut av funksjon.

Gjenoppbygger kroppens vev

Søvnen har også vist seg å ha stor betydning for gjenoppbygging av kroppens vev. Søvn hjelper kroppen å produsere forskjellige hormoner som medvirker til gjenoppbygging av hjernen og kroppen.

Styrker immunforsvaret

Søvn har også en avgjørende betydning for kroppens immunforsvar. Sover vi ikke nok, blir kroppen for eksempel dårligere til å danne visse stoffer som er viktige for immunsystemet. For eksempel påvirkes proteinet Interleukin-6, som bekjemper infeksjoner i kroppen.

Lagrer viktig informasjon i hukommelsen

Søvn er også helt avgjørende for oppbyggingen av hjernen − spesielt den delen av søvnen hvor vi drømmer, fordi den er med på å lagre begivenheter i hukommelsen. Uten tilstrekkelig med søvn vil vi ha større problemer med å kunne huske ting vi tidligere har opplevd.

Holder blodårene i form

Nye studier viser også at søvnen sørger for å holde blodårene i form, slik at de raskt kan utvide seg og trekke seg sammen igjen etter behov. Uten nok søvn blir den funksjonen ødelagt, og konsekvensen er at blodårene begynner å stivne.

Regulerer appetitten

Dårlig søvn kan tilsynelatende også være en kilde til fedme, viser flere studier. Når vi sover, reduserer kroppen mengden av stresshormonet kortisol, som er et hormon som styrer appetitten vår.

Holder humøret oppe

Søvn og humør henger også uløselig sammen, viser flere studier. Hvis du ikke sover nok, vil du på lengre sikt garantert komme i dårlig humør.

Bygger kroppens muskler

Nok søvn er også viktig for optimale sports- og treningsprestasjoner. I august 2005-nummeret av Psychiatric News var budskapet ganske enkelt at «søvn kan være atletens beste hjelp for prestasjonene».

 

Vil du lære mer om hvordan du kan sove bedre? Du kan da delta på kurset Bedre søvn, som du kan lese mer om her.

 

Du kan lese hele artikkelen fra forskning.no her.