I en artikkel publisert i VG den 20. august, 2018 beskriver norske forskere hvordan søvn kan bremse demens. Den nye forskningen viser at hjernen renses for avfallsstoffer mens du sover og at det er disse avfallsstoffene som avleirer seg i hjernen og som mange tror kan være demensfremkallende. Om du sover dårlig fungerer rensingen dårligere, med mange uheldige bivirkninger.

Per Kristian Eide, professor og seksjonsoverlege ved Rikshospitalet og ansvarlig for studien som er publiserte i det anerkjente amerikanske tidsskriftet The Journal of Clinical Investigation Insight forteller:

 

“ For første gang har vi vist at hele hjernen hos mennesker bokstavelig talt blir vasket, og funnene tyder på at hjernevaskingen er absolutt størst om natten.”

 

Forskerne injiserte kontrastvæske i ryggmargshulen til 100 pasienter og hos de 17 som så langt er ferdig analysert så man at kontrastvæsken trengte inn i hele hjernen – i motsetning til hva man tidligere trodde – at den bare kom frem til hjernebarken. De kunne også se hvor raskt hjernen, som er kroppens mest energikrevende organ, kvitter seg med avfallsstoffer.

 

– Viktig med søvn

Avfallsstoffene fjernes gjennom såkalt hjernevask hvor hjernevæsken strømmer gjennom de små grå og tar med seg slagget ut igjen.

Det mest kjente slaggproduktet i hjernen kalles amyloid, et proteinbelegg rundt cellene, og en av hovedteoriene for hva som forårsaker Alzheimers er nettopp en opphopning av slik plakk.

 

Eide fortsetter: 

“Det å sove godt og nok er viktig for å ha en god hjernehelse. Det kan også tenkes å bremse demens” 

De siste årene har noen forskere bekymret seg for om plakk-teorien kan være feil da flere medisiner som var under utprøving og baserte seg på denne teorien, ikke hadde noen effekt.

Men de norske forskerne fortsetter forskningen og Eide mener at basert på denne forskningen kan det nå bli lettere å skreddersy og dosere medikamenter og eventuelt utvikle nye når man vet at de når frem til hjernens innerste celler.

“– Denne typen MR-undersøkelse har åpnet en ny dør inn til å forstå og behandle pasienter med denne typen problemer med hjernevæskesirkulasjon” sier han. 

https://www.vg.no/forbruker/helse/i/VRwBK4/norske-forskere-soevn-kan-bremse-demens