Forskning.no publiserte en artikkel 3. desember 2018 om søvn og mental og emosjonell helse. Christian Benedict, søvnforsker ved Uppsala universitet, holdt et foredrag under «Hjärnkonferansen» hvor han snakket om hva som egentlig skjer i hjernen når vi sover og søvnforsker Håvard Kallestad sin doktorgrad om søvn og psykiske lidelser. Kallestad forsker nå på søvnbehandling ved NTNU i Trondheim.

Så hvorfor føles alt så mye lettere og lysere når vi våkner etter en god natts søvn? Hva er det egentlig som skjer i hjernen når vi sover?

 

Det forklarte Christian Benedict slik under «Hjärnkonferansen»:

“Vi har ulike søvnfaser i løpet av natten. I den siste søvnfasen, ofte kalt REM-søvnen eller drømmesøvnen, øker aktiviteten i amygdala. Dette er hjernens følelsessentrum. I søvne bearbeides da minner som er fulle av følelser. Når disse minnene dukker opp skjer det i denne søvnfasen en avdramatisering av det vi har opplevd i våken tilstand”.

 

Benedict mener at:  

“Bekymrings-vaskingen som skjer i hjernen under REM-søvnfasen er en viktig funksjon i kroppen vår. Avdramatisering av følelsene våre er kroppens måte å håndtere sterke følelser på og forhindre at vi blir i psykisk ubalanse.”

 

Kallestad som forsker på søvnbehandling ved NTNU i Trondheim har observert at deprimerte personer har en annen drømmesøvn enn friske. Forskere har ofte tenkt på søvnproblemer som et symptom for depresjon. Men det har vist seg at mellom 40 og 70 prosent av pasientene fortsatt har søvnvansker, etter at de er blitt ferdigbehandlet og friske av depresjonen.

Kallestad fortsetter:

“– Vi har derfor mer og mer begynt å tenke at søvnvanskene kanskje er med på å opprettholde depresjonen”.

 

Søvnforskeren ved NTNU rapporterer at kognitiv behandling mot søvnløshet har vist gode resultater og at det dreier seg om å endre vaner.

Behandlerne tar tak i hvordan du tenker om søvn. De snakker også med pasienten om hva du bør spise eller drikke, og hva du bør gjøre eller ikke før du går og legger deg.

Vil du lære mer om hvordan du kan sove bedre? Les da om vårt kurs Bedre søvn her.

Du kan lese hele artikkelen fra Forskning.no her.