De siste årene har det blitt produsert store mengder ny kunnskap om søvn og hvordan både god søvn, og dårlig søvn påvirker oss. Søvnforskningen viser stadig tydeligere at nok og god søvn er vesentlig for å kunne prestere godt, og oppleve god livskvalitet, motivasjon og overskudd.

God og nok søvn viser seg også være en en viktig faktor for god ytelse og suksess. I en artikkel fra www.wired.com, https://www.wired.com/story/how-science-helps-the-warriors-sleep-their-way-to-success/,  beskriver Cheri Mah, forskningslege ved UC San Francisco’s Human Performance Center, hvordan hun jobbet med basketballspilleren Andre Iguodala fra laget Golden State Warriors,

“Søvnlengde er viktig, men vi har også fokus på kvaliteten og tidspunktet for Andre´s søvn”

sier Mah, som konsulterer lag i NFL, MLB, NHL og NBA, med fokus på Warrior spillerenes søvn og restitusjonsstrategier..

 

“Vi jobbet med koffeininntaket hans, ernæringen hans og nedtrappingsrutinene hans. I det store bildet, jobbet vi med hele holdningen hans til søvn for å gjøre det til en prioritert.”

Andre Iguodala hadde tidligere ikke prioritert å få en god natts søvn. Han spilte videospill til sent på natt. Til slutt pleide han å slukne, noen ganger så sent som klokken fire på natten, bare for å våkne opp igjen noen timer senere for trening. Han opparbeidet seg et søvnmønster som ikke egner seg for en voksen mann, og spesielt ikke for en idrettsutøver.

Når han fikk orden på søvnen, ble scoreprosenten til Iguodalas dobbelt så høy. Hans poeng per minutt økte med 29 prosent. Omsetningen og  ”foul” kastene hans falt henholdsvis 37 og 45 prosent. Trenerne hans ga ham mer spilletid, og i 2015-finalen, ba de han om å forsvare Cleveland Cavaliers stjernespiller, LeBron James. The Warriors fortsatte å vinne serien. Iguodala fikk prisen for ”mest verdifulle spiller”.

 

LeBron James uttaler selv ifølge Wired.com at:

“Realistisk sett så var det sannsynligvis en kombinasjon av ernæring, fysioterapi og hvile. Men ….., så er søvn en spesielt sterk medisin.”

 

Da journalister spurte James hvordan han planla å forberede seg til Game 7 i Eastern Conference-finalen, sa han:

“Prøve å få så mye søvn som mulig, det er den beste reparasjonen du kan få.”

 

En gjennomsnittlig voksen vil bruke 36 prosent av livet sitt sovende. Så mye som En tredjedel av vår tid på jorden brukes til søvn, så å kunne nok om søvn og vite hva vi kan gjøre for å sove bedre er en av de beste investeringene i sin egen livskvalitet man kan gjør.

Kan du nok om søvn og hva du kan gjøre for å få din beste søvn? Lær mer om dette i vårt kurs Bedre søvn.