Kroppsorientert traumeterapi

Hvorfor Inkludere Kroppen

Kurs i TRE med Hans Holter Solhjell

Hvorfor jobbe med kroppen i traumeterapi?

Når vi opplever stress og traumer, påvirker det både sinn og kropp. Traumatiske hendelser lagres ikke bare som mentale bilder eller tanker, men også i nervesystemet, som igjen påvirker kroppens muskulatur, pustemønstre og opplevelsen vår av oss selv. Derfor er det avgjørende å inkludere kroppen i traumeterapi.

Kroppens naturlige respons på traumer

Har du noen gang merket at kroppen blir anspent, stiv, eller at pusten blir overfladisk når du er stresset, og i enda større grad i akutte, skremmende eller truende hendelser? Dette er kroppens naturlige forsvarsmekanismer, ofte kjent som kamp, flukt eller frys reaksjoner.

I etterkant av slike reaksjoner ønsker vi ideelt sett at disse effektene skal reduseres og at vi kommer tilbake til balanse igjen. Men det skjer ikke alltid av seg selv, og traumatisering innebærer blant annet at nervesystemet og kroppen blir værende i disse tilstandene, med kronisk forhøyet aktivering av disse kroppslige mekanismene, selv etter at faren reelt sett er over.

Vi har imidlertid også kroppslige mekanismer for å gjenvinne balanse. Mange har opplevd å skjelve eller gråte i etterkant av slike hendelser. Ofte så tolkes skjelving og gråt som om noe er galg, mens det i realiteten er kroppens forsøk på å regulere aktiveringen. Det er derfor ikke heldig å redusere eller dempe gråt og skjelving for mye.

Hvorfor er ikke samtaleterapi nok?

Samtale og kognitiv terapi kan bearbeide tankemønstre og mentale minner, men den fanger ofte ikke opp de kroppslige reaksjonene. Og spesielt ikke for de som er mer i frys eller ikke har lett tilgang i seg selv til de kroppslige prosessene, som gråt og skjelving. Om disse er blokkert ser vi også at samtale og kognitive metoder kan være uheldig, og aktivere kroppen, men uten å gi et forløsende utløp.

En annen grunn til at mange velger å prøve kroppsorienterte metoder er at man har bearbeidet traumet mentalt, og hatt en positiv effekt av det, men opplever at kroppen henger fortsatt igjen. Man kan fortsatt være anspent, i kroppslig beredskap, ha dårlig pust eller føle seg kollapset og utmattet.

Her kan kroppsorientert traumeterapi gi et viktig bidrag, ved å jobbe direkte med kroppens forløsende og regulerende mekanismer.

Kroppsorienterte metoder i traumeterapi

Metoder som TRE (Trauma Release Exercises) og Somatic Experiencing (SE) er eksempler på to metoder som bruker kroppens naturlige prosesser for stressforløsning, for å frigjøre dype spenninger og støtte nervesystemets regulering av stress.

Ved å bruke kroppslig arbeid i terapi, kan du gjenopprette balansen i kroppen og redusere fysiske symptomer som ofte følger med traumer.

Ta steget mot helhetlig traumebehandling

Hvis du føler at traumer har satt seg i kroppen, og tradisjonell terapi ikke har vært nok, kan kroppsorientert traumeterapi være løsningen. Jeg tilbyr både individuelle timer og kurs for å hjelpe deg med å forløse stress og traumer, og finne mer ro og balanse.

Ta kontakt for mer informasjon om hvordan vi kan jobbe sammen.

Vil du lese mer om mitt tilbud om kroppsorientert traumeterapi? Se da på denne nettsiden,
https://oppmerksombevegelse.no/kroppsorientert-traumeterapi-og-kapasitetsutvikling/.