Løpeteknikk kurs

I kurset lærer du:

-En løpeteknikk som føles lett, naturlig og avslappet.

-Om løpeteknikk og skader.
-En løpeteknikk basert på barfotløping, men som passer med alle typer av sko.
-En løpeteknikk som også passer til tekniske idretter, som fotball, og på stier ol.

-Løpeteknikk i oppoverbakke og trapper.
-Grunnleggende praktiske prinsipper for løpeteknikk.

-Hva som grunnleggende sett skjer når du løper.
-Ulike måter å forstå og forklare løping på. Og hva som faktisk skjer.
-Konkrete øvelser du kan bruke hver dag, når som helst.
-Hvordan du kan bruke kroppens egen vekt effektivt når du løper.
-Hvorfor og hvordan god dynamisk balanse er vesentlig for god løpeteknikk.
-Optimal balanse mellom spenning og stabilitet, og avslappning. Og hvordan få det til.
-Hvordan du kan øve løpeteknikk også når du går, venter på bussen eller pusser tennner.

Alle typer av løping, med alle typer sko, eller barbent.

Dette kurset er for deg som ønsker å forstå løpeteknikk på en mer grunnleggende måte, både teoretisk og i praksis. I tillegg til at du lærer løpeteknikk og grunnleggende prinsipper som er egnet til all slags løping, så får du også forklart de ulike, og delvis motstridende teoretiske modellene som brukes for å forklare hva som skjer når vi løper.

Viste du at det finnes flere ulike måter å forklare hva som skjer når vi løper? Og at de ulike løpeteknikk kursene på det norske markedet baserer seg på fundamentalt ulike måter å forstå og forklare løpeteknikk? Du lærer her forskjellene, både i teorien og i praksis.

Løpeteknikken du lærer i dette kurset er anvendelig enten du løper helt barbent, i minimalistiske sko, vanlige joggesko, med ekstra tykke såler, eller i militærstøvler, langt og sakte, eller kort og fort. Prinsippene vi bygger teknikken på er også meget anvendelig for alle typer teknisk idrett hvor løping er en viktig del, som for eksempel fotball.

Om ulike måter å forstå løpeteknikk i forhold til fysikk og biomekanikk.
I kurset går vi innledningsvis gjennom noe grunnleggende teori, og ser på ulike måter å forstå og forklare hva som skjer når vi løper. Vi ser da på dette både i teorien, med fokus på fysikk, og i praktisk biomekanikk. Her demonstreres også ulike løpestiler og viser hvordan disse henger sammen med fundamentalt ulike måter å forstå hva som skjer når man løper.

Alle “formelle” løpeteknikker/filosofier, på tross av flere større og mindre forskjeller, kan grovt sett kategoriseres i to ulike kategorier basert på hva som hevdes er den grunnleggende mekanismen som gjør av vi beveger oss fremover. På den ene siden har vi de som mener at vi beveger oss fremover fordi vi dytter eller sparker fra horisontalt såvel som vertikalt mot bakken. På den andre siden har vi de som mener at vi beveger oss fremover ved å “falle fremover” ved hjelp av tyngdekraften. Vi forklarer hvordan dette henger sammen, og setter teorien inn en praktisk og teknisk sammenheng.

 

Om barfotløping.
Den praktiske delen av kurset baserer seg på en løpeteknikk som er egnet til å løpe barfot. Barfotløping har fått en del oppmerksomhet i etterkant av utgivelsen av boken “Born to run”, men er alikevel praktisert av en relativt begrenset gruppe. Det har også vært mye fokus på forfotløping, og dette har i praksis fått mer oppmerksomhet. Det samme gjelder løping med veldig lette sko, som for eksempel five fingers, og en lang rekke andre modeller som kom på markedet etter born to run. Det har også blitt hevdet at barfotløping er mer riktig, sunnere, mer naturlig og effektivt ol. enn å løpe med sko. Det er ikke utgangspunktet i kurset, og jeg mener at sko er helt opplagt på mange måter bedre enn å løpe barbent. Men å løpe barbent kan alikevel for spesielt interesserte være interessant.

Først og fremst så gir det å løpe barbent en egen løpsopplevelse. Det er mange måter å beskrive dette på, for eksempel som at det oppleves som friere, lettere, og veldig naturlig. Når man begynner å få det til ordentlig og lett kan løpe noen kilometer barbent kan man få en opplevelse av å være mer i kontakt med hvordan vi egentlig er tenkt å bevege oss, fra naturens side, og få en løpsfølelse som ikke er tilgjengelig om man løper selv med lette sko.

Jeg mener også at det helt opplagt er slik at om man er interessert i bevegelse, eller mener å kunne noe om bevegelse i praksis som fagperson, så er det naturlig også å kunne løpe barbent relativt uanstrengt i noen kilometer. Kan man ikke det så har man et hull i reportoaret, både i praksis og kunnskapsmessig. Og også om man uansett beveger seg en del barbent, som for eksempel i mange kampsporter, yoga, dans ol, så vil man ha glede av å kunne bevege seg bedre barbent, og forstå et grunnleggende og naturlig bevegelsesmønster som barfotløping er. Er det ikke litt rart med yoga instruktører som kan stå komfortabelt på hodet, men ikke ser spesielt komfortable ut når de løper? Å løpe barbent er tross alt langt mer grunnleggende, naturlig og anvendelig.

Men, for de aller fleste så vil man kunne løpe raskere, lengre og med mindre risiko med sko. Vi kan si at vi fra vi fra naturens side er skapt for å kunne løpe uten sko, men det betyr ikke at sko nødvendigvis er unaturlig. Som mennesker er vi også fra naturens side tilpasset til og har overlevd bedre ved hjelp av bruke en rekke ulike typer av redskaper. Og sko er en av de redskapene som har gjort det mulig for mennesker å bevege seg rundt i all slags terreng, temperatur, mm.

Samtidig kan vi som moderne mennesker, som har vokst opp i stor grad med sko, alikevel lære mye av å løpe barbent som vi ikke kan lære ved å løpe med sko. Vi får en mer umiddelbar respons fra underlaget, og merker bedre hva slags løpesteg vi har. Vi må også være mer presise i teknikken, løpe med større grad av oppmerksomhet og tilstedeværelse, og kan ikke slurve like mye som man kan når man løper med sko.

For de aller fleste som er voskt opp med å bruke sko vil det kreve en lengre periode med tilvenning og teknikkjustering for å kunne løpe lengre distanser barfot. Barfot delen av kurset er ment å gi en introduksjon til barfotløping, og fungere som teknikktrening, med økt propriosepsjon, sammenlignet med hva vi har mulighet for med sko. Vi bygger videre derfra til teknikktrening og løping med sko. Kurset gir deg alikevel det du trenger om du ønsker å øve mer på å løpe barbent senere.

Individuell veiledning

Du kan også få individuell veiledning, med mulighet for å jobbe konsentrert og spesifikt i forhold til dine behov, skader eller interesser.

Pris: 900 kr timen.

Pakkepriser: 5 timer for 3500 kr. 10 timer for 6000 kr.

 

Z
Kursdatoer:

Kursdato: Datoer kommer.

Sted: Frognerparken. Oppmøte ved monolitten.

Pris: 750 kr.

Ønsker du informasjon om nye kursdatoer? Du kan sette deg på interesseliste her.
Påmelding:

Du kan melde deg på ved å sende en epost via kontaktskjemaet. Oppgi da navn og fakturaadresse. Giro blir sendt deg via epost.

 

 

 

Praktisk informasjon.

Kle deg ellers etter vær og temperatur. Vi står en del stille under demonstrasjoner og forklaringer, og de innledende øvelsene er ikke spesielt slitsomme, så ta gjerne på varmere klær enn du ville gjort på en vanlig løpetur.

Det kreves ingen spesielle forkunnskaper eller utstyr for å delta. Kom i de skoene du vanligvis løper i. Og som passer til være og temperatur. Ønsker du å løpe mer i minimale sko eller barbent kan du gjøre det. Eventuelt Hooka eller lignende, om du ønsker å løpe i sko med ekstra demping. Grunnleggende sett så er de skoene du selv opplever god løpsfølelse og mindre skader i riktig for deg. Samtidig er det også interessant å eksperimentere og lære av å lære seg å løpe  en kilometer eller to barbent eller med minimalistiske sko, om man ikke har gjort det før.

v
Innholdet i kurset.

Kort 3 timers kurs.
-Kort presentasjon og introduksjon.

-Vi videofilmer de som ønsker det.
-Grunnleggende teori. Kort innføring.
-Grunnleggende praktiske prinsipper.
-Teknikkøvelser.
-Vi bygger  øvelsene opp gradvis opp og starter med enkle øvelser på stedet, så løping i sakte fart, og videre til middels fart, og sprint.
-Vi jobber også med løping i trapper, og motbakke (3 timers kurs).
-Øvelser og rolig løping gjør vi både barbent og med sko.
-Individuell veiledning (kort).

-Ny videofilming.

 

Langt kurs, 2×4 timer.
Dag 1.

-Introduksjon.

-Vi videofilmer de som ønsker det.
-Grunnleggende teori.
-Grunnleggende praktiske prinsipper.
-Teknikkøvelser.
-Oppmerksomhetsøvelser (Mindfulness i bevegelse) Vi jobber med å øke oppmerksomheten på, og evnen til å sanse, kroppen, og kobler dette opp mot øvelser for økt balanse og koordinasjon. Og da direkte relatert til teknikkøvelsene for å få en fordypning av disse. Dette gjør vi både liggende og stående.
-Vi bygger  øvelsene opp gradvis opp og starter med enkle øvelser på stedet, så løping i sakte fart, og videre til middels fart, og sprint.
-Vi jobber også med løping i trapper, og motbakke.
-Øvelser og rolig løping gjør vi både barbent og med sko. Høyere tempo/sprint primært med sko.
-Individuell veiledning (kort).

Dag 2.
-Vi jobber videre med og utyper øvelsene fra dag 1.
-Mer individuell veiledning.
-Likheter og forskjeller ved gange og løping. Hvordan og hvorfor øve viktige komponenter i løpeteknikk også når man går. -Og hvordan gå bedre.
-Teknisk løping. Løping hvor vi må gjøre mange justeringer og variasjoner for hvert steg. Feks i terreng, i lek eller spill, som fotball.
-Variasjoner i løpestilen. Hva vi kan variere, og hvorfor det er bra å variere.

-Ny video.

Kursleder.

Kursleder er Hans Holter Solhjell. Jeg har studert løpeteknikk i snart 15 år. Bakgrunnen for min interesse for løpeteknikk er både faglig, og personlig. Faglig, fordi jeg jobber med og er interessert i bevegelse på ulike måter. Og personlig, fordi jeg har hatt flere ulike typer av skader relatert til løping. Gjennom å utvikle min egen løpeteknikk har jeg fått redusert  egne skader vesentlig, og har også vesentlig bedre løpsopplevelse og glede, både med sko, og også barbent. Jeg har også utviklet og holdt kurs om løpeteknikk, og gir individuell veiledning. Du kan lese mer om meg her. Bildet under, som er fra en artikkel i VG, er av meg.