Kolikk og gråt

Lær en enkel og effektiv metode som hjelper deg å roe gråtende spebarn, med og uten kolikk.

Informasjon om kursdatoer, sted mm er flyttet til nettsiden www.foreldrekompetanse. Se denne siden om kolikk for mer informasjon.

For å se en videodemonstrasjon, se nederst på denne siden.

Personlig veiledning og hjelp med kolikk.

Veiledningen vil gi deg kunnskap om og trening i enkle ferdigheter du kan bruke for å hjelpe barnet ditt å roe seg når det gråter og har kolikk. Det vil også sove bedre, du vil selv oppleve større mestring og trygghet i foreldrerollen, og kolikk vil oppleves mindre belastende.

Metoden er utviklet basert på studier av kulturer hvor kolikk nesten ikke forekommer, og hva de gjør der. Metoden gjør at man på få minutter, og noen ganger sekunder kan roe et barn som gråter intenst. Barnet blir også veldig komfortabelt, og det er lett å få en positiv kontakt med barnet, som man ikke får når det gråter intenst.
Hva vil du få ut av veiledningen
•Enkle teknikker som hjelper deg å roe spedbarn som gråter intenst.
•Mindre gråt, også når barnet har kolikk
•Du vil kunne roe barnet på få minutter, og noen ganger sekunder.
•Hvordan bruke teknikkene til å hjelpe barnet å sove bedre, og lengre.
•Økt følelse av mestring og evne til å hjelpe barnet.
•Få bedre kontakt med barnet.
•Råd om kommunikasjon og samspill
Hvem er dette aktuelt for?
•Deg som har et barn i alderen 0-6 måneder som gråter mye, eller har kolikk.
•Deg som skal ha barn, og er interessert i å forberede deg på den nye situasjonen
•Veiledningen anbefales også til fedre, som ved å kunne disse teknikkene kan oppleve en mer aktiv deltagelse i barnets første måneder.

Veiledningen er basert på at du selv lærer hvordan du kan hjelpe barnet og deg selv å håndtere gråt og kolikk. Målet er at du som foreldre selv lærer hva du kan gjøre, oppleve økt mestring, og øker din egen foreldrekompetanse.

Om veiledning
•I en veiledningstime får du en innføring i og forklaring av metoden, metoden blir vist på video hvor den demonstreres med barn som har kolikk (du ser her hvor god effekten er), veileder demonstrerer metoden for deg, og du får øve selv.
•Du får utdelt skriftlig beskrivelse av metoden, teorien bak  og en moderne teori om kolikk, og med svar på vanlige spørsmål, og kan kjøpe DVD om metoden til rabatert pris.
•Det er en fordel om barnet er med.

 

Informasjon om kursdatoer, pris, sted mm er flyttet til nettsiden www.foreldrekompetanse. Se denne siden om kolikk for mer informasjon.

For mer informasjon om barseltid tilbudet hos Oslo Yoga, kart mm. kan du se på hjemmesiden deres. Lokalet ligger i Sagene Samfunnshus, Kristiansandsgate 2.

Timebestilling og påmelding til kurs på epost til hans@feldenkrais.oslo.no, eller på telefon. 41 31 86 27.

Les mer om metoden og se en kort video lenger ned på siden.

Du kan nå også kjøpe en DVD om kolikk metoden. Dette er et godt alternativ til kurs, veiledning om du bor utenfor Oslo området. Du kan også få veiledning via telefon og  internett i kombinasjon med DVD’en. Les mer om kolikk dvd ‘en her.  Kursdeltagere får kjøpt DVD’en til redusert pris, 250kr.

 

Om kolikk metoden.

Metoden er basert på en systematisering av tradisjonelle måter å behandle spedbarn på, som er blitt brukt i en lang rekke kulturer, også vår egen, og brukes fortsatt ulike steder. Denne måte å roe kolikk barn, og andre barn som gråter, gjør at man på få minutter, og noen ganger sekunder kan roe et barn som gråter intenst. Deler av metoden anbefales også i dag i ulike norske bøker i forhold til kolikk, men ikke på en tilstrekkelig presis og systematisert måte som gjør at man oppnår den effekten man ønsker. Og selv om metoden er enkel, må den læres, og utføres riktig. Jo større problemer barnet har med kolikk, jo viktigere er det også kunne metoden ordentlig, og forstå og kunne de ulike måtene man kan bruke og kombinere prinsippene på.

Teorien bak metoden er at den virker fordi man utløser en avslappningsrespons hos barnet, som gjør at det slutter å gråte, og blir rolig. Dette virker, når man gjør det riktig, og det ikke er noe annet som plager barnet, veldig raskt. Barnet blir også veldig komfortabelt, og det er lett å få en positiv kontakt med det som man ikke for når det gråter intenst. Denne responsen utløses også når barnet ligger i mors mage, og gjør at det er roligere enn det eller ville vært. Metoden går blant annet ut på at man forsøker å etterligne forholdene i magen og gir barnet opplevelser det er vant med derfra. De stimuliene barnet har i magen blir brått borte når det blir født, noe en del barn er mindre i stand til å håndtere enn andre barn. Når man gir barnet de rette stimuliene, i form av innpakking, lyd og bevegelse, vil barnet i de fleste tilfeller gå fra å skrike intenst, til å være, og forbli helt rolig og behagelig avslappet.

Ferdighetene som skal til for å få til dette er enkle å lære, men krever noe demonstrasjon og trening. Det er også viktig at det blir undervist på en god måte, og satt inn i en riktig sammenheng for å unngå feil bruk av metoden.

Video som viser bruk av metoden.

Videoen viser hvordan man kan bruke deler av metoden for å  roe et gråtende spebarn og hjelpe det å sove. Man ser hvordan barnet roer seg ned, hvordan det er mulig å ha en liten fin ansikt til ansikt non verbal dialog med barnet, og hvordan det etterhvert sovner. Den opprinnelige sekvensen er litt over fem minutter, mens den her er klippet ned til ca to minutter.

Barnet i videoen har ikke kolikk. Foreldrene bruker metoden for å gjøre leggestunden enklere for barnet, og hjelpe det å sove. De får også en fin kontakt med barnet, føler at de mestrer foreldrerollen bedre og kan roe barnet på en fin måte og få bedre kontakt med det. De bærer barnet i bæresjal det meste av tiden, og har mye kroppskontakt i løpet av dagen. De gjør  også babymassasje ol.  Barnet er likevel urolig ved leggetid, og metoden hjelper de å skape en bedre situasjon for seg selv og barnet. Spesielt faren opplever at det gjør det lettere å roe barnet om moren ikke er tilstede.

De fleste spebarn vil kunne la seg roe effektivt ved bruk av metoden. Videoen viser bare en liten del av teknikken. Jo mer urolig barnet er, jo flere elementer av teknikken må man bruke sammen. Dette krever både noe kunnskap, og litt øvelse, men ikke mer enn at de fleste vil kunne lære det i løpet av kort tid, også for bruk med barn med kolikk.